8 Şubat 2015 Pazar

Arpa sehriyeli princ pilavi tarifi-Pilav yapmanin puf noktalari

Pilav tarifi
Pilav nasıl tane tane pişirilir
Şehriyeli pilav


Pilav yapmak gerçekten beceri gerektirir. Çünkü suyunu ayarlamak gerçekten çok önemlidir. Benim yıllardır yaptığım pilavlarda kullandığım kurallar vardır. Bu gün elimden geldiğince bunları sizinle paylaşacağım.

 Acemilik dönemlerinde deneyimlerinden çıkarak dikkat ettiğim en önemli kural ölçülerimi büyütürken mesela 2 bardak değilde 2 bardak ölçüsüne yakın tek bir kap kullanmak çünkü olçüyü büyüttükçe 2-3 bardak gibi ayarı kaçıyordu ve lapamsı bir pilav oluyordu. Bende kapları büyüterek pilavın suyunu kolay ayarlıyordum.

Genellikle benim pilavda su ölçüm mesela 1 bardak pilav yapıyorsam 2 bardak fakat bardakların üzerinde bir parmak boşluk kalacak kadar su ekliyordum. Bu ölçüyle sorun yaşamadım bu güne kadar ...Tabi prinç tipleri bazen farklı olabiliyor. Genelde baldo yada yasmine prinç diye bilinen prinçleri kullanıyorum.
Pilavda en önemli şeylerden biride yağ oranı yağsız bir pilav mat görünümlü biraz yapış yapış görünür. Özellikle et suyu ile yapılan pilavlar et suyunun içindeki yağı sayesinde daha tane tane oluyor.
Pilav konusunda biraz deneyim kazanınca zaten suyunu ölçmeden bile ayarlayabilirsiniz.
Genelde pilav pişirmeden önce biraz vaktiniz varsa 1 saat kadar tuzlu suda bekletebilirsiniz. Ben her zaman bu yöntemi kullanmam.
Birde pilava şehriye gibi su çeken şeyler eklerseniz  suyunu ona göre eklemelisiniz.

Arpa Şehriyeli Prinç Pilavı


  • 1 ölçü prinç
  • Ölçümüzle orantılı şehriye
  • Sıvı yağ ve tereyağ
  • Ölçü kabımızdan 1 parmak eksik olacak şekilde 2 ölçü su
  • Tuz
Sıvı yağımızı tenceremize koyup ocağı açıyoruz. Arpa şehriyelerimizi ilave edip şehriyeler kızarana kadar kavuruyoruz. Ayıklanmış ve güzelce yıkanmış princimizi ilave edip biraz daha kavurmaya devam ediyoruz. Sonra teryağımızı, suyumuzu ve tuzunu ekliyoruz. Karıştırıp tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Kaynama başlayınca ocağı tamamen kısıp pilavımız suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişiriyoruz. Pilavımızı 5-10 dk kadar dinlendirip servis yapabiliriz. Afiyet olsun.


Bugün ben elimden geldiğince pilav pişirmenin püf noktalarını paylaşmaya çalıştım. İnşallah faydalı olabilirim . Sevgiler

Pilav tarifi
Pilav nasıl tane tane pişirilir
Şehriyeli pilav

10 yorum :

  1. ellerine sağlık,gerçekten beceri ve özen istiyor,çoğu pilavlar yapış yapış veya kuru oluyor
    ben de çok severek ve özenerek pişiririm pilavları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim Yeni yemek yapmaya başlayanlara fikir olsun istedim inşallah olur.

      Sil
  2. Ellerine sağlık Ayşeciğim pilavın tane tane duruyor afiyet olsun :))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık ayşeciğim.. Pirinç pilavı tane tane çok güzel olmuş..
    Oğlumun en sevdiği Pirinç pilavıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevin Hanımcım çok teşekkür ederim çocuklar seviyor pilavı değilmi

      Sil
  4. Ellerinize sağlık.... ben de pirinç memleketi Gönen'li olarak böyle tuzlu suda ıslatırım ve hep kavurarak yaparım Ayşe hanımcığım....yalnız İran pirinci diye bir birinç getirdi Iğdır'dan arkadaşım kaynar suda 5 dakika haşlanıp süzülüyor ve altına patates dilimleri dizilerek üzerine de tereyağ parçaları koyularak demlendiriliyor....sonuç tahmin edemeyeceğiniz kadar mükemmel oluyor Ayşe hanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selma hanımcım sanki daha önce bir yerde duymuştum bu princi Gerçekten değişik bir prinç türü. Belki bir gün bir yerde tatma fırsatı bulurum Sevgiler

      Sil
  5. Tane tane bembeyaz bir pilav olmuş . Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "ANONİM" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.Yazdığınız yorumun sonuna İSMİNİZİ eklemeyi unutmayın...

Google+ Badge

Tariflerden haberdar olmak için Email'inize gelen linki tıklayıp aktif hale getirmeniz gerekmektedir

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner